مهارت همدلی چیست
ما اغلب در مورد نیاز به همدلی در جهان شنیده ایم . بدون شک شما شاهد چنین موقعیت هایی بوده اید : مدیری که نمی تواند مشکلات کارمندانش را درک کند ، زن و شوهرهایی که همدیگر را نمی فهمند ، والدینی که فراموش کرده اند دوره نوجوانی چگونه است و نوجوانانی که نمی بینند چقدر والدینشان به آن ها توجه می کنند .
اگر افراد از مهارت همدلی برخوردار نباشند ، در روابط شخصی و کاری شکست می خورند ، نمی توانند مشکلات زندگی خود را حل کنند و ممکن است شرایط غیر قابل جبرانی برای آن ها پیش بیاید . بعلاوه ، نبود همدلی می تواند در سطح جهانی نیز تأثیرات منفی داشته باشد از جمله جنگ ، نژادپرستی ، قومیت گرایی و غیره .
با این وجود ، نشان دادن همدلی می تواند این چرخه را بشکند زیرا وقتی افراد احساس می کنند که فهمیده می شوند احتمالاً آن ها نیز به نوبه خود تلاش می کنند دیگران را درک کنند و در نتیجه تأثیرات آن می تواند گسترده باشد . اما قبل از یادگیری مهارت همدلی ، شناخت و اهمیت آن ضروری است که در ادامه مقاله به آن ها پرداخته شده است .
همدلی چیست ؟
همدلی توانایی درک تجربه ، دیدگاه و احساسات فردی دیگر است و به این معنی است که پا در کفش شخص دیگر بگذارید و ارزیابی کنید که در درون او چه می گذرد . همدلی باعث می شود افراد از سطح خودشان بالاتر بروند و دیگران را عمیق تر درک کنند .
به این ترتیب ، همدلی قدرت و ظرفیت درک انسان ها را افزایش می دهد . افراد همدلی کننده در موقعیت های مختلف و در برخورد با اطرافیان می توانند نحوه تفکر ، دیدگاه ها ، عقاید و حالات احساسی آن ها از جمله غم ، ترس ، شادی ، خشم و غیره را تشخیص دهند ، به شیوه مناسب به آن ها پاسخ دهند و همچین حل تعارض بهتری داشته باشند . شرط اساسی برای همدلی ، شناخت تفاوت های فردی و احترام گذاشتن به آن ها و از همه مهم تر خودآگاهی است . حتماً شنیده اید که همدلی از همزبانی خوشتر است .
انواع همدلی
واژه همدلی اولین بار توسط ادوارد بردفورد تیچنر ( Edward B. Titchener ) در سال 1909 با عنوان Empathy معرفی شد . این مفهوم ، انواع مختلفی دارد که در ادامه انواع آن مطرح شده است .
همدلی عاطفی ، توانایی درک احساسات شخص دیگر و پاسخ مناسب به آن است . این درک عاطفی ممکن است منجر به نگرانی ما برای سلامتی آن شخص یا احساس پریشانی فردی در ما بشود .
همدلی جسمی ، عبارت از نوعی واکنش جسمی است در پاسخ به آنچه فرد تجربه می کند . افراد گاهی اوقات ، آنچه فرد دیگر احساس می کند را از نظر جسمی تجربه می کنند . به عنوان مثال ، وقتی می بینید فردی خجالت می کشد ممکن است صورتتان سرخ شود یا با دیدن فردی که دچار اختلال اضطراب فراگیر است احتمال دارد شما نیز نشانه های جسمی اضطراب را در خود احساس کنید .
همدلی شناختی ، شامل توانایی درک وضعیت روانی و طرز فکر فرد دیگر در واکنش به موقعیت است . این همان چیزی است که روانشناسان به آن نظریه ذهن می گویند و به معنی این است که در مورد آنچه دیگران به آن فکر می کنند فکر کنید .
چرا همدلی مهم است ؟
همدلی یک بعد بسیار حیاتی از زندگی روزانه ما است زیرا ما را قادر می سازد که دلسوز خویشاوندان ، دوستان ، عزیزان ، همکاران و حتی غریبه ها باشیم و علاوه بر آن تأثیر مثبتی بر جهان دارد . برخی از حوزه ها که همدلی در آن ها مؤثرند عبارتند از :
در زندگی شخصی : یک رابطه سالم نیاز به مراقبت ، پرورش و درک دارد . به عنوان مثال ، یک رابطه عاشقانه یا دوستی ، بدون همدلی یا تفاهم به شکست می انجامد . دلیل این امر آن است که وقتی در رابطه ، یکی از طرفین فقط به منافع شخصی اش فکر کند ممکن است طرف مقابل رنج ببرد و از رابطه خارج شود . همین امر در مورد ازدواج هم صدق می کند .
در صورتی که یک همسر نتواند مسائل را از دیدگاه طرف مقابل ببیند ، احتمالاً این ازدواج دچار مشکلات جدی می شود و دلیل آن ، این است که افراد از نظر تجربیات ، دیدگاه ها و چالش های زندگی با یکدیگر متفاوت هستند و اگر یکی از همسران نتواند دیدگاه ها ، تجربیات و چالش های زندگی همسرش را در نظر بگیرد احتمالاً احساس نارضایتی طرف مقابل افزایش می یابد و فکر می کند که همسرش او را دوست ندارد .
در زندگی شغلی : برای بیشتر افراد ، محل کار ، مکانی برای کار گروهی و کارهایی است که نیاز به تلاش گروهی دارند . حتی اگر در یک پروژه گروهی کار نمی کنید باید با همکاران خود ارتباط برقرار کنید . مهارت همدلی به شما کمک می کند که رابطه کاری بدون دردسری داشته باشید و از بروز اختلافات در محل کار جلوگیری می کند . علاوه بر این ، فردی که شغل مدیریت را بر عهده دارد ، برای اینکه بتواند با کارمندان خود عادلانه رفتار کند به مهارت همدلی نیاز دارد .
برای جهان : از منظر جهانی ، همدلی کردن بی نهایت مهم است به ویژه اگر به کمک کردن ختم شود . این همدلی معمولاً به افراد کمک می کند که تا قدم بردارند و به افرادی که به بلایای بزرگ دچار شده اند کمک کنند حتی اگر این افراد غریبه باشند . زیرا افراد با استفاده از مهارت همدلی ، این درک را پیدا می کنند که اگر خودشان نیز در چنین موقعیت هایی قرار بگیرند به کمک دیگران نیاز خواهند داشت .
آیا افراد با توانایی همدلی به دنیا می آیند یا می توانند آن را یاد بگیرند ؟
اگرچه شواهد نشان می دهند که افراد برای همدلی کردن ، آمادگی ژنتیکی دارند ولی این عقیده که مهارت همدلی می تواند کاهش یا افزایش یابد نیز درست است . یکی از مؤثرترین راه هایی که یک فرد بتواند همدلی کننده تر باشد این است که از کودکی ، این مهارت را آموزش ببیند .
همدلی بخشی از هوش هیجانی است . آموزش کودکان در فکر کردن به آنچه دیگران احساس می کنند به آن ها در بهبود مهارت های همدلی شان کمک می کند . شما می توانید با آموزش مهارت همدلی به فرزندتان ، به او یاد بدهید که چیزهایش را با دیگران به اشتراک بگذارد ، دروغ نگوید ، به دیگران آسیب نرساند و وقتی دیگران آسیب می بینند احساس آن ها را درک کند .
بیشتر بخوانید: دروغگویی در کودکان
همچنین افراد بزرگسال ، می توانند با تمرینات مؤثری از جمله دلسوزانه فکر کردن ، دوستی با افراد متفاوت و حتی خواندن داستان ، همدلی را به صورت هدفمند در خود بهبود دهند . همدلی چیزی شبیه ماهیچه است اگر بدون استفاده بماند دچار آتروفی ( Atrophy ) می شود و اگر از آن استفاده شود رشد می کند .
چه چیزهایی مانع همدلی در ما می شوند ؟
همدلی کردن ، برای بسیاری از افراد مهارتی دشوار است زیرا مسائلی وجود دارند که جلوی راه آن ها را در تجربه همدلی و استفاده از آن می گیرند و این موارد مانع بهبود روابط افراد با دیگران می شود .
قضاوت کردن : قدرت تشخیص ، بخشی از زندگی است . همه ما باید روزانه تشخیص ها و تصمیمات زیادی داشته باشیم ( چه بپوشیم ، چه بخوریم ، کجا بنشینیم ، چه چیزی را تماشا کنیم یا به چیزی گوش دهیم و ... ) . تشخیص دادن ارزش ها برای زندگی سالم ضروری است اما قضاوت کردن یک بازی کاملاً متفاوت است . حتماً شنیده اید که همدلی از همزبانی بهتر است . برای اینکه همدل باشیم ، نباید قضاوت کنیم .
وقتی ما قضاوت می کنیم ، تصمیم می گیریم که نظر ما درست است و نظر فردی دیگر اشتباه است . انجام این کار به ما و دیگران آسیب می رساند ، ما را از اطرافیان دور می کند و به ما اجازه نمی دهد گزینه ها و امکانات جایگزین را ببینیم . هنگامی که درباره شخص یا گروهی دیگر ، قضاوت می کنیم توانایی همدلی خود را به میزان قابل توجهی کاهش می دهیم .
احساس تهدید : وقتی احساس می کنیم شخص دیگر یا یک موقعیت خاص ، تهدیدکننده هستند برای ما همدلی کردن اغلب دشوار می شود . این به معنی دیدگاه بقا است ( برای مثال ، اگر فردی سعی کند به ما صدمه بزند ما به جای اینکه سعی کنیم دیگری را درک کنیم و دلسوز او باشیم ، می خواهیم از خودمان محافظت کنیم ) . با این حال، اغلب ما بر اساس ترس ها ، فرافکنی ها و تجربیات گذشته خود احساس تهدید می کنیم نه بر اساس آنچه واقعاً در حال وقوع است . چه تهدید واقعی باشد و چه از تصور ما ناشی شده باشد ، به هر حال وقتی احساس تهدید می کنیم توانایی ما در همدلی کردن خاموش می شود .
ترس : علت همه موارد بالا ترس است . احساس تهدید شدن ناشی از ترس است و احساس نکردن ، تجربه نکردن و ابراز نکردن همدلی از ترس ناشی می شود . ترس یک هیجان طبیعی است که اگر ما آن را بپذیریم ، ابراز کنیم و آن را حل و فصل کنیم ، می تواند ابعاد مثبتی داشته باشد . ترس ، ما را نجات می دهد و همیشه ما را از دردسر دور نگه می دارد . با این حال، مسئله ما با ترس ، انکار آن ، وسواس پنهانی و همچنین عدم مسئولیت پذیری نسبت به آن است .
ممکن است گاهی اوقات چیزها ، مردم یا موقعیت ها را حتی زمانی که در حقیقت ترسناک نیستند ، ترسناک ببینیم و به جای اینکه توجه کنیم که این ترس از درون ما نشأت می گیرد آن را ناشی از دیگران بدانیم . وقتی اجازه می دهیم ترس ها محرک ما باشند نتیجه این می شود که می خواهیم از خود در برابر تهدیدها دفاع کنیم ، قضاوت کنیم و در پی آن نتوانیم با دیگران همدلی داشته باشیم .
نتیجه می گیریم که همدلی در داشتن روابط موفق و پیشبرد اهدافمان ، مهارتی بسیار ضروری است و اگر این مهارت ، در افراد جامعه تقویت شود می تواند به داشتن جهانی صلح آمیز کمک کند . نکته مهم دیگر در این زمینه کنار زدن موانع همدلی و در گام بعدی یادگیری روش های بهبود این مهارت است که می توانید در لینک زیر با این روش ها آشنا شوید .
اگر پس از مطالعه این مقاله ، باز هم سوالاتی درمورد مهارت همدلی داشتید می توانید با کارشناسان سامانه مشاوره فیلیا تماس بگیرید و یا برای مطالعه مطالب بیشتر ، کانال تلگرامی اختلالات روانشناختی و مهارت های زندگی را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- همدلی چیست ؟
همدلی توانایی احساس آنچه دیگران احساس می کنند است و به این معنی است که بتوانید خودتان را به جای فردی دیگر بگذارید . برای آگاهی از جزئیات بیشتر می توانید مقاله را مطالعه کنید .
2- آیا همدلی یک مهارت غریزی است یا می توان آن را در طول زندگی تقویت کرد ؟
اگرچه افراد برای همدلی کردن آمادگی ژنتیکی دارند ، در طول زندگی می توان این مهارت را افزایش داد که به جزئیات آن در مقاله بیشتر پرداخته شده است .
3- آیا مهارت همدلی تنها برای زندگی شخصی مفید است ؟
همدلی نه تنها در زندگی و روابط شخصی افراد اهمیت دارد بلکه می توان از این مهارت در محیط های کاری و در سطح جهانی نیز بهره برد . به اهمیت همدلی در مقاله بیشتر پرداخته شده است .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |