خودکشی
خودکشی تلاش آگاهانه به منظور خاتمه دادن به زندگی خود است که ممکن است این تلاش به اقدام تبدیل گردد یا فقط به شکل احساس در فرد بماند . به عبارت دیگر فرد احساس می کند که برای رسیدن به زندگی بهتر ضعیف و ناتوان است و نیز احساس می کند که نمی تواند برای زندگی خود هدف و معنایی بیابد . اغلب خودکشی به علت ناامیدی صورت می گیرد . خودکشی از موضوعات مهم اجتماعی است که عوامل مختلف از جمله احساس تنهایی ، انزوا ، بیماری های روانی (اسکیزوفرنی ، افسردگی ، اختلالات شخصیت ، دوقطبی ، مصرف مواد ، مصرف الکل و ... ) ، عوامل اجتماعی – فرهنگی مانند فقر ، بیکاری ، اخراج از کار ، عوامل عاطفی مانند شکست عشقی ، بیماری در یکی از نزدیکان ، اختلافات خانوادگی در آن نقش دارد . خودکشی یک مشکل بزرگ بهداشت عمومی است ، که سالانه حدود هشتصد هزار نفر از مردم جهان ، قربانی خود می کند و این مشکل سیزدهمین علت مرگ در سراسر جهان است .
اهمین مسئله خودکشی از این جهت است که در سال 2014 سازمان بهداشت جهانی عنوان "پیشگیری از خودکشی یک ضرورت جهانی است " را منتشر کرد و روز دهم سپتامبر را روز جهانی پیشگیری از خودکشی نامید .
در این مقاله به تعریف خودکشی و شیوع آن می پردازیم .
تعریف خودکشی
سازمان بهداشت جهانی خودکشی را به عنوان اقدامی آگاهانه ( عمدی ) برای کشتن خود تعریف می کند . در واقع افرادی که خودکشی می کنند یا منجر به فوت می شود یا نمی شود ، در حالتی که منجر به مرگ نمی شود ، گفته می شود فرد فقط اقدام به خودکشی کرده است . به عبارت دیگر خودکشی اقدام آگاهانه آسیب زدن به خود است که منجر به مرگ می شود . اقدام به خودکشی بـه تمام اقدامات غیرکشنده که در آن شخص ماهرانه بـه خود آسیـــب می رساند تعریف می شود تفاوت اقدام به خودکشی با خودکشی منجر به مرگ این است که در اقدام به خودکشی فرد خواستار مرگ نیست بلکه با این وسیله می خواهد احساسات خود را نشان دهد و واکنش دیگران را نسبت به خود ببیند . همچنین در برابر یک خودکشی منجر به مرگ 20 مورد اقدام به خودکشی وجود دارد . خودکشی سومین علت مرگ افراد 15 الی 24 ساله است . برای اطلاع بیشتر از نحوه برخورد و مقابله با انواع حوادث استرس زای زندگی در کانال تلگرام اختلالات روان شناختی و مهارت های زندگی عضو شوید .یا با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید تا از کمک مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی فیلیا استفاده کنید .
شیوع خودکشی
براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی در سال 2015 در 45 سـال گذشـته ، ميـزان اقـدام بـه خودكشی به ويژه در زنان جوان و بزرگسال در جهان افزایش یافته است و ایران از نظر سرعت افزايش اقدام به خودكشی در جهان رتبه سوم و در خاورمیانه رتبه اول را دارد . طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی هرسال حدود یک میلیون نفر درجهان با خودکشی به زندگی خود پایان می دهند . به طور متوسط هر 40 ثانیه یک نفر در جهان خودکشی می کند و طبق تخمین این سازمان در سال 2020 یک میلیون پانصد سی هزار در اثر خودکشی موفق می میرند . یعنی در این سال هر 20 ثانیه یک نفر می میرد و هر 1 الی 2 ثانیه یک نفر اقدام به خودکشی می کند .
در ایران آمار پزشکی قانونی ایران نشان داد که در سال 1380 ، 5.7 مورد خودکشی در هر صد هزار مرد و 3.1 در هر صد هزار زن و در سال 1389 ، 6.6 در صد هزار مرد و در زنان 2.7 در صد هزار زن در کشور اتفاق افتاده است . در کل نرخ خودکشی در ایران نسبت به اروپا پایین تر ولی از کشورهای خاورمیانه بیشتر است . در ایران خودکشی بیشتر در افراد جوان اتفاق می افتد . در کل مطالعات جدید نشان می دهد که شیوع اقدام به خودکشی به طور چشمگیری رو به افزایش است و در اغلب تحقیقات مربوط به اقدام به خودکشی سنین 15 تا 24 سال دوره پرخطر اقدام به خودکشی محسوب می شود .
منابع
حسن زاده ، سید مهدی ، چرا بعضی خودکشی می کنند ؟ نشر قطره .
الگوی فصلی خودکشی و اقدام به خودکشی در استان ایلام طی سال های 1375 تا 1382، غلامرضا شریفی راد ، محسن رضائیان
میزان بروز خودکشی در ایران در طی سال های 1393-1380 یک مطالعه مرور سیستماتیک و فراتحلیل سلمان دلیری و همکاران 1395