ویژگی روابط دوستی در نوجوانی
هنگامی که نوجوانان وقت کمتری را با اعضای خانواده می گذرانند نقش همسالان خیلی با اهمیت می شود .هم چنین نوجوانان در کشورهای صنعتی بیشتر روزهای هفته را با همسالان خود در مدرسه می گذرانند . هم چنین این نوجوانان وقت زیادی خارج از کلاس درس را با هم می گذرانند . روابط دوستی نوجوانان با همسالان می تواند مثبت و منفی باشد . هم چنین همسالان در بهترین حالت ، پلی بین خانواده و نقش های اجتماعی بزرگسالی هستند . نوجوانان می گویند هنگامی که با دوستان خود هستند ، بهترین خلق و خو و روحیه را دارند ، معمولاً تعداد بهترین دوستان آن ها حدود چهار تا شش نفر در اوایل نوجوانی است که به مرور زمان به یک یا دو نفر در بزرگسالی کاهش می یابد ، در عین حال ماهیت رابطه دوستی آن ها نیز تغییر می کند . در این مقاله به بررسی ویژگی روابط دوستی در نوجوانی می پردازیم .
ویژگی های روابط دوستی نوجوانان
هنگامی که از نوجوانان درباره معنی دوستی سوال می شود آن ها بر دو ویژگی تاکید می کنند . اولین ویژگی و مهم ترین آن صمیمیت است . نوجوانان از دوستان خود توقع نزدیکی روانی ، اعتماد ، و درک یکدیگر است . به همین دلیل است که خودافشاگری ( در میان گذاشتن افکار و احساسات خصوصی با یکدیگر ) بین دوستان در طول سال های نوجوانی افزایش می یابد دومین ویژگی دوستی از دید نوجوانان وفاداری است ؛ یعنی نوجوانان بیشتر از کودکان از دوستانشان می خواهند وفادار باشد تا از آن ها حمایت کنند و فرد دیگری را بر آن ها ترجیح ندهد .
هنگامی که صداقت و وفاداری افزایش می یابند ، دوستان نوجوان یکدیگر را به عنوان شخصیت های جدا بهتر می شناسند . دوستان نوجوان علاوه بر این که در خصوصیات زیادی با یکدیگر مشترک هستند ، از نظر وضعیت هویت ، آرزوهای تحصیلی ، عقاید سیاسی ، و تمایل به امتحان کردن مواد مخدر و انجام دادن اعمال خلاف قانون نیز به هم شباهت دارند و به مرور زمان بیشتر به هم شبیه می شوند . در طول نوجوانی همکاری و تایید یکدیگر در بین دوستان افزایش می یابد . هم چنین نیازها و امیال یکدیگر را بیشتر درک می کنند . از طرف دیگر نوجوانان در مقایسه با دوران کودکی خود ، کمتر احساس تملک نسبت به دوستان خود دارند چون آن ها دوست دارند احساس استقلال کنند و تشخیص می دهند دوستان آن ها نیز نیاز به استقلال دارد .
روابط دوستی در نوجوانی از طریق فضای مجازی
نوجوانان غالباً از اینترنت و فضای مجازی برای ارتباط برقرار کردن استفاده می کنند . در واقع نوجوانان علاوه بر ارتباط برقرار کردن با دوستانی که می شناسند از اینترنت برای ملاقات با افراد جدید استفاده می کنند . در واقع هنگامی که برای استقلال و احساس هویت تلاش می کنند برقرار کردن رابطه از طریق اینترنت به این دلیل جالب است که غیر از خانواده ، مدرسه و جامعه گزینه های دیگری نیز پیش روی خود دارند . نوجوانانی که در فضای مجازی رابطه دوستی دارند معمولاً اختلاف زیادی با والدین دارند ، همسالان خود را آزار و اذیت می دهند ، افسردگی و بزهکاری زیادی دارند و بیشتر وقت خود را در اینترنت به سر می برند . افرادی که در اینترنت و فضای مجازی رابطه دوستی دارند معمولاً برای ملاقات رو در رو دعوت می شوند و در این قرارهای ملاقات حاضر می شوند بدون این که به والدین خود اطلاع دهند که این باعث آسیب زیادی به نوجوان ، آزار و اذیت او و بهره کشی از او می شود .
برای مطالعه بیشتر در مورد رابطه دوستی در نوجوانان ، ویژگی رابطه دوستی در این دوره و مزایا و معایب این دوستی در کانال تلگرام روانشناسی کودک و نوجوان متعلق به سایت مشاوره خانواده فیلیا عضو شوید . یا اگر فرزند نوجوان دارید و با او مشکل دارید با مشاوره تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید و از کمک مشاوران روانشناسی فیلیا بهره مند شوید .
منبع :
روانشناسی رشد تالیف لورا برک ، ترجمه یحیی سید محمدی
» تفاوت های رابطه دوستی پسر و دختر ها در نوجوانی
» اعتیاد به اینترنت
» انواع اعتیاد به اینترنت
» پیشگیری از اعتیاد به اینترنت
» درمان اعتیاد به اینترنت
» علائم اعتیاد به اینترنت
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |