کمال گرایی چیست
اگر نمی دانید کمال گرا هستید یا نه به احتمال زیاد این ویژگی را حداقل تا حدی دارید . دیدن کمال گرایی به عنوان یک ویژگی مطلوب یا مثبت ، وسوسه برانگیز است و نشان می دهد که ما به جزئیات دقت کرده و می خواهیم همه چیز بی نقص باشد . در حقیقت ، کمال گرایی می تواند بیشتر از آن که خوب باشد ، به افراد آسیب برساند .
کمال گرایی اغلب به عنوان یک ویژگی مثبت دیده می شود که شانس موفقیت شما را افزایش می دهد اما می تواند به افکار یا رفتارهای خودتخریب گر نیز منجر شود که دستیابی به اهداف را سخت تر می کند . همچنین ممکن است باعث استرس ، اضطراب ، افسردگی یا سایر مشکلات روان هم بشود .
تحقیقات نشان می دهند که کمال گرایی در حال رشد است ، به طوری که تعداد فزاینده ای از مردم در حال تلاش هستند تا به سبک زندگی بی نقصی برسند . در این مقاله به تعریف کمال گرایی و نشانه های افراد کمال گرا خواهیم پرداخت .
کمال گرایی چیست ؟
کمال گرایی مجموعه ای از افکار خود تخریب گرانه است که افراد را به سمت دستیابی به اهداف غیر واقعی سوق می دهد . کمال گرایی غالباً به عنوان نیاز به بی نقص بودن یا بی نقص به نظر رسیدن یا حتی باور به امکان رسیدن به کمال تعریف شده است . غالباً به این ویژگی به صورت مثبت نگاه می شود تا منفی . افراد ممکن است از اصطلاح کمال گرایی سالم برای توصیف یا توجیه رفتار کمال گرایانه خود استفاده کنند .
برنه برون (Brené Brown ) ، نویسنده و پژوهشگر در کالج مددکاری اجتماعی دانشگاه هوستون (University of Houston Graduate College of Social Work ) ، میان کمال گرایی و رفتار سالم تمایز قائل می شود . او در تعریف کمال گرایی می گوید این ویژگی ، همان تلاش برای بهترین خود بودن نیست . بی نقصی با دستاورد و رشد سالم ارتباط ندارد . او توضیح می دهد که بسیاری از افراد از کمال گرایی به عنوان سپری استفاده می کنند که از آن ها در برابر درد ، سرزنش ، قضاوت یا شرم محافظت می کند .
کمال گرایی نقطه ضف است یا نقطه قوت ؟
کمال گرایی غالباً به عنوان نیرویی تلقی می شود که به مردم کمک می کند تا کارهایی با کیفیت بالا تولید کنند ، اما در حالی که وجدان کاری و توجه به جزئیات ویژگی های ارزشمندی هستند ، می توانند بر روشی که فرد توسط دیگران دیده می شود نیز تأثیر بگذارد . به عنوان مثال ، ممکن است فرد خود انتقاد گر دیده شده یا اهمال کار تلقی شود زیرا برای مثال به جای تمام کردن پروژه به شدت درگیر جزئیات است . این ویژگی ها به صورت بیش از اندازه و وسواسی در افراد مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی جبری مشاهده می شود .
البته مواقعی وجود دارد که انجام دادن درست همه چیز ضروری است . اگر زندگی افراد در خطر بوده یا شکست ، پیامدهای متعددی داشته باشد بسیار مهم است که فرد کار خود را به صورت کامل بررسی کند اما اگر عواقب بی نقص نبودن ، ناچیز است انتظار کمال ، می تواند از مولد بودن و خلاقیت جلوگیری کند . اگر فرد در این شرایط به دنبال " به اندازه کافی خوب " باشد در وقت و انرژی خود صرفه جویی می کند . بنابراین ، این مسئله که کمال گرایی نقطه ضف است یا نقطه قوت به شرایط بستگی دارد .
نشانه های افراد کمال گرا چیست؟
مشکل کمال گرایی این است که افراد کمال گرا در مقایسه با افراد موفق ، کمتر به دستاورد رسیده و بیشتر دچار استرس می شوند . آنچه در ادامه می آید نشانه های افراد کمال گرا است که ممکن است آن ها در خود یا اطرافیان خود پیدا کنید . آیا این ویژگی ها برای شما آشنا هستند ؟
تفکر همه یا هیچ
افراد کمال گرا نیز مانند افراد موفق تمایل دارند اهداف بالایی تعیین کرده و سخت تلاش کنند . با این حال ، یک فرد موفق می تواند از انجام یک کار نزدیک به عالی رضایت داشته باشد حتی اگر اهدافش به طور کامل براورده نشود . افراد کمال طلب چیزی کمتر از کمال را نمی پذیرند . آن ها دچار خطای شناختی همه یا هیچ بوده و تقریباً عالی برایشان به معنای شکست است .
دیدگاه انتقادی
کمال گراها به شدت نسبت به خود و دیگران منتقد هستند . در حالی که افراد موفق به موفقیت های خود افتخار می کنند و تمایل دارند که از دیگران حمایت کنند ، افراد کمال گرا به دنبال خطاها و نواقص کوچک چه در کار خود و چه در کار دیگران هستند و وقتی هم شکستی اتفاق می افتد با خود و دیگران به شدت سخت گیرانه رفتار می کنند .
فشار در مقابل کشش
افراد موفق به خاطر تمایلشان به موفقیت ، به سمت هدف می روند و با هر قدمی که در این راه برمی دارند خوشحالند . از سوی دیگر ، افراد کمال گرا ، به خاطر ترس از دستیابی به هدف و ترس از رسیدن به چیزی که بی نقص نباشد دچار استرس شده و از هدف خود دور می شوند .
استانداردهای غیر واقعی
یکی از نشانه های کمال گرایی این است که متاسفانه اهداف افراد کمال گرا همیشه منطقی نیستند . اگرچه افراد موفق ، اهداف بالایی برای خود مشخص می کنند اما آن ها از هر قدمی که برای رسیدن به این هدف برمی دارند لذت می برند . از سوی دیگر ، افراد کمال گرا ، اهدافی که در ابتدا تعیین می کنند اغلب غیر قابل دسترس است . افراد موفق ، در دستیابی به اهداف خود نه تنها خوشحال ترند بلکه در این زمینه موفقیت های بیشتری نیز نسبت به افراد کمال طلب کسب می کنند .
عزت نفس پایین
افراد موفق عزت نفس بالایی دارند اما کمال گراها نه . کمال گراها به شدت از خود انتقاد کرده ، ناراضی هستند و از عزت نفس پایین رنج می برند . همچنین ، آن ها به دلیل خصلت سخت گیرانه و انتقادی خود ، می توانند تنها یا منزوی بوده و دیگران را از خود برانند . به همین دلیل ، پیامدهای ناشی از کمال طلبی نیز منجر به عزت نفس پایین می شود .
تمرکز بر نتیجه
افراد موفق از دنبال کردن هدف خود لذت می برند در مقابل ، افراد کمال گرا چیزی به جز هدف را نمی بینند . آن ها آنقدر بر رسیدن به هدف و اجتناب از شکست متمرکزند که نمی توانند از فرایند رشد و تلاش لذت ببرند .
افسردگی به خاطر نرسیدن به هدف
کمال گراها بسیار کمتر از افراد موفق خوشحال و آسان گیر هستند . در حالی که افراد موفق ، پس از ناکام شدن قادر به تلاش دوباره هستند ، کمال گراها وقتی به انتظارات خود نمی رسند ، به شدت خودشان را سرزنش کرده ، احساسات منفی را بیشتر به خود جلب می کنند و دچار افسردگی می شوند .
اهمال کاری
به نظر می رسد این ویژگی با کمال گرایی تناقص داشته باشد در صورتی که اهمال کاری و کمال طلبی لازم و ملزوم یکدیگر هستند . دلیل این امر ، آن است که کمال گراها آنقدر نگران ترس از شکست و همچنین ناتوانی در انجام کاری بی نقص هستند که در نتیجه آن بی تحرک شده و نمی توانند کاری انجام دهند و این امر یکی از دلایل اهمال کاری در این افراد است .
دفاعی بودن
دفاعی بودن یکی دیگر از نشانه های کمال گرایی است . از آنجایی که افراد کمال گرا می خواهند بی نقص باشند ، هرگونه انتقاد می تواند برای آن ها به شدت دردناک بوده که در نتیجه آن حالت دفاعی می گیرند . در صورتی که افراد موفق ، از انتقادات به عنوان اطلاعاتی ارزشمند برای بهتر کردن عملکرد خود در آینده استفاده می کنند .
سخن آخر
اگر برخی از این نشانه ها را در خودتان می بینید ناامید نشوید . تشخیص ضروری بودن تغییر ، اولین قدم در جهت ایجاد یک زندگی راحت ، رسیدن به صلح درونی و موفقیت واقعی است که این امر جز با غلبه بر کمال گرایی و پذیرش چیزهای تقریباً کامل میسر نمی شود . اگر می خواهید در مورد راه های غلبه بر کمال گرایی اطلاعات بیشتری کسب کنید می توانید در ادامه و بر روی لینک زیر کلیک کنید .
اگر پس از مطالعه این مقاله ، باز هم سوالاتی در مورد تعریف و نشانه های کمال گرایی داشتید می توانید با کارشناسان سامانه مشاوره فیلیا تماس بگیرید و یا برای مطالعه مطالب بیشتر ، کانال تلگرامی اختلالات روانشناختی و مهارت های زندگی را دنبال کنید .
سوالات متداول
1- کمال گرایی یک ویژگی مثبت است یا یک ویژگی منفی ؟
اگرچه مواقعی وجود دارد که بی نقص بودن ضروری است اما به طور معمول این ویژگی منجر به عدم دستیابی به اهداف و اهمال کاری می شود که به جزئیات آن در مقاله بیشتر پرداخته شده است .
2- نشانه های افراد کمال گرا چیست ؟
این افراد معمولاً تفکر همه یا هیچ داشته و نسبت به خود و دیگران به شدت انتقادگرهستند . برای آگاهی از جزئیات بیشتر می توانید مقاله را مطالعه کنید .
3- تفاوت افراد موفق و افراد کمال گرا چیست ؟
افراد موفق از طی کردن مسیر موفقیت لذت می برند اما افراد کمال گرا تنها به دنبال نتیجه ای بی نقص هستند که به جزئیات آن در مقاله بیشتر پرداخته شده است .
» روش های تقویت مهارت همدلی با دیگران
» روش های افزایش مهارت خودآگاهی
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |