عوامل موثر بر رضایت زناشویی
ازدواج مهم ترین و اساسی ترین رابطه بشری است که زیربنای شکل گرفتن خانواده و تربیت فرزندان می باشد و یکی از جوانب مهم رابطه زناشویی میزان رضایت از این رابطه است . یکی از زمینه های مهم سازگاری در زندگی انسان موضوع رضایت زناشویی است و اهمیت آن به حدی است که ازدواج موفق نیازمند سازگاری زوجین و رضایت آنان از رابطه زناشویی شان است . عوامل متعددی رضایت زناشویی زوجین را تحت تاثیر قرار می دهند که در این مقاله به بررسی این عوامل می پردازیم .
بررسی مفهوم رضایت زناشویی در زندگی مشترک
رضایت زناشویی حالتی است که طی آن زن و شوهر از ازدواج با یکدیگر و با هم بودن احساس شادمانی و خوشحالی می کنند . دکتر الیس رضایت زناشویی را در احساس عینی خشنودی ، رضایت و لذت بردن زن و شوهر از تمامی روابط خود تعریف می کند . یک ازدواج رضایتمندانه فضای مناسبی را برای تبادل احساسات و عواطف مثبت زوجین را به وجود می آورد و به این تریتیب توانایی درک و پذیرش افکار ، احساسات و عواطف یکدیگر در زندگی زناشویی احساس رضایت مندی بیشتری به همراه دارد .
عوامل موثر در رضایت زناشویی
تحقیقات نشان داده اند پرورش احساس همدلی بین زوجین ، شکیبایی ، اهمیت دادن به همدیگر ، ارزش های مشترک ، لذت بردن از مصاحبت با یکدیگر ، در میان گذاشتن تجربیات شخصی از طریق گفت و گو ، مشارکت در مسولیت های خانه داری ، سبک ارتباطی مناسب و مهارت در حل کردن مناقشات به سازگاری و توافق زوجین کمک می کند . عوامل متعددی در رضایت زناشویی نقش دارند که در ادامه به مهم ترین آنها اشاره می کنیم :
- پیشینه خانوادگی : زن و شوهری که از لحاظ جایگاه اجتماعی ، اقتصادی ، تحصیلات ، مذهب و سن مشابه هستند رضایتمندی بیشتری دارند .
- سن ازدواج : ازدواج هایی که در سنین کم و زیر 23 سالگی رخ می دهند اکثرا رضایتمندی کمتری دارند و در مقابل ازدواج های بالای 23 سال که افراد پختگی بیشتری دارند بیشتر به رضایت ختم می شوند .
- زمان اولین بارداری : کسانی که زودتر از یک سال بعد از ازدواج شان یا در طول سال اول صاحب فرزند می شوند چالش های بیشتری را تجربه کرده و رضایت کمتری دارند .
- رابطه با خانواده گسترده : اگر رابطه با خانواده و خانواده همسر صمیمی و مثبت باشد میزان رضایت زناشویی تا حد زیادی بالاتر می رود و بر عکس رابطه اختلاف برانگیز با خانواده همسر باعث به وجود آمدن مشکلات زیادی در زندگی زناشویی می شود .
- الگوهای زناشویی در خانواده گسترده : اگردر خانواده های دو طرف میزان طلاق و جدایی زیاد باشد احتمال متزلزل شدن زندگی وجود دارد .
- وضعیت مالی و شغلی : شرایط شغلی و مالی ایمن و ثابت در رضایت زناشویی تاثیر بسیار بالایی دارند و وجود مشکلات مالی ، مشکلات زیادی را در خانواده به همراه می آورد .
- مسولیت های خانواده : در خانواده هایی که مسولیت عمده بر عهده زن می باشد نارضایتی بیشتر است ، مسولیت های خانه باید با انصاف تقسیم بندی شوند تا فشار مضاعفی به هیچ کدام از طرفین نیاید .
- خصوصیات شخصی : افرادی که از لحاظ هیجانی مثبت هستند و مهارت های زیادی در حل تعارضات و مناقشات دارند از زندگی زناشویی راضی تر هستند .
درصورتی که فشارهای کار ، فزندان ، شوهر و خانه داری طاقت فرسا باشد زنان از زندگی زناشویی خیلی احساس نارضایتی می کنند ، تحقیقات نشان داده اند که قدرت برابر در رابطه و تقسیم کردن مسولیت های خانواده هماهنگی زناشویی را تقویت کرده و رضایت مردان و زنان را بالاتر می برد .
نارضایتی زناشویی می تواند زمینه را برای مخالفت شدید ، سلطه گری – سلطه پذیری ، خشونت هیجانی و جسمانی را بالا ببرد .
پاسخ مشاور: بله درسته
پاسخ مشاور:
سلام .
از عوامل موثر بر رضایت زناشویی می توان به پیشینه خانوادگی ، سن ازدواج ، زمان اولین بارداری ، رابطه با خانواده گسترده ، وضعیت مالی و شغلی ، مسولیت های خانواده و خصوصیات شخصی اشاره کرد .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد. |