مکیدن انگشت در کودکان

مکیدن شست یا انگشت یکی از عادات رایج دوران کودکی است که برای کودکان خردسال طبیعی است ولی اگر از 5 تا 6 سالگی به بعد ادامه پیدا کند نیاز به درمان و رسیدگی دارد . این کار هم برای رفع نیازهای گرسنگی و تشنگی کودک کمک می کند زیرا باعث می شوند کودک مکیدن پستان را یاد بگیرد و هم نوعی احساس آرامش در کودک به وجود می آورد . در این مقاله علل و درمان مکیدن انگشت در کودکان را بیان می کنیم .
مکیدن انگشت در کودکان
مکیدن انگشت شست یکی از عادت های ارضا کننده دوران کودکی است و یکی از ابتدایی ترین اعمالی است که کودک انجام می دهد . به عقیده لوی مکیدن انگشت انعکاسی است که به علت حرکات جنین در داخل رحم به وجود می آید و در پی تکان های پی در پی انگشت جنین در دهانش قرار می گیرد .
عادت به مکیدن انگشت در طول سال اول زندگی شروع می شود و در حقیقت عملی فیزیولوژیک است به گونه ای که کودک هر چیزی را که در دستش قرار بگیرد می مکد و این عمل در هنگام درآمدن دندان ها بیشتر می شود . بعضی از کودکان یک انگشت ، بعضی ها تمام انگشتان و بعضی حتی مچ دست را هم می مکند ولی مکیدن انگشت شست شایع تر است . به عقیده لوی مکیدن انگشت به دلیل ناکام ماندن حرکات لب یا ناکافی بودن عمل مکیدن یا مدت شیر خوردن است بدون توجه به اینکه کودک با چه وسیله ای شیر می خورد . قطع شیر خوردن به خصوص با فشار و اجبار مخصوصا وقتی که کودک با ولع شیر می خورد یا تغییر مرتب ساعات شیر خوردن از علل اصلی مکیدن انگشت هستند ؛ در نوزادانی که هر 4 ساعت یک بار شیر می خورند میزان انگشت مکیدن بیشتر از نوزادانی است که هر 3 ساعت و طبق جدول مخصوص شیر می خورند . بازتاب مکیدن انگشت در کودکانی که از پستان شیر خورده اند بیشتر دیده می شود بنابراین روش شیر دادن و نحوه شیر دادن به کودک است که اهمیت دارد .
گرسنگی همیشه کودک را مضطرب می کند در حالی که موقع شیر خوردن کودک به تدریج آرام می شود و کم کم به خواب می رود حال اگر قبل از انکه کودک بخوابد شیر خوردن قطع شود کودک به مکیدن انگشت روی می آورد تا بخوابد و اگر این رفتار ادامه پیدا کند پس از مدتی قوی تر شده و تبدیل به رفتاری دائمی در کودک می شود .
مادرانی که کودکشان را طرد می کنند و رابطه صمیمی ندارند به احتمال بیشتری مکیدن انگشت در فرزندشان به وجود می آید.

شیوع مکیدن انگشت
شیوع مکیدن انگشت در بین 12 % تا 83 % کودکان دیده می شود ولی میزان ان در بین دخترها و پسرها تفوت چندانی ندارد و در هر دو جنس دیده می شود . مکیدن انگشت با افزایش سن کمتر می شود و ارتباطی به میزان هوش کودک ندارد .
درمان مکیدن انگشت در کودکان
در 2 تا 3 سال اول زندگی نیاز به درمان خاصی وجود ندارد ولی برای سال های بعدی زندگی باید کارهای زیر انجام شود :
- اول باید اضطراب و وسواس والدین برطرف شود
- سپس در مراحل بعدی به خصوص از 3 سالگی به بعد توجه کودک را از سمت دهان منحرف کرده و دستانش را با چیزهای دیگر مشغول کرد .
- در کودکان طرد شده از مهر و محبت مادر که برای جبران نارضایتی خود دست به این عمل می زنند باید رابطه مادر و کودک اصلاح شود
- مکیدن انگشت عملی است که کودک در صورت داشتن فرصت کافی آن را انجام می دهد ، بنابراین نباید فرصتی به کودک داده شود تا این عمل را تکرار کند .
نکته مهم : پاشیدن فلفل ، رنگین کردن انگشتان و کارهایی از این قبیل دردی را دوا نمی کند .
برای اطلاعات بیشتر در مورد مکیدن انگشت در کودکان با مشاوران تلفنی روانشناسی فیلیا تماس بگیرید و از کمک مشاوران روانشناسی فیلیا بهره مند شوید و در کانال تلگرام روانشناسی کودک و نوجوان عضو شوید .
